Strada Sforii Brasov

Strada Sforii este localizata in municipiul Brasov, intre strazile Cerbului si Poarta Schei. Aceasta are o latime care variaza intre numai 111 si 135 de centimetri si o lungime de 80 de metri. Strada Sforii din Brasov este considerata a fi cea mai ingusta strada din Europa de est, si a 3-a din intreaga Europa, dupa Spreuerhofstra?e din Germania care are o latime cuprinsa intre 31 si 50 cm si Parliament Street din Anglia cu o latime aproximativa de 122 cm, motiv pentru care a devenit obiectiv turistic.

Celebrul ghid Michelin i-a acordat o stea, distinctie ce inseamna ca strada Sforii merita vizitata. Strada a fost lasata mult timp in paragina, iar primele renovari au avut loc in 1998 cu sprijinul unui sportiv brasovean revenit acasa din America. Dan Oprea a fost nemutumit de cum arata straduta si a pus umarul la reabilitarea sa. „Am scris un proiect si am reusit sa obtin finantare de la Fundatia regelului Boudain, din Belgia. Am obtinut vreo 8.000 de dolari si am reusit sa-mi indeplinesc dorinta aceasta de suflet“, isi aminteste Dan Oprea.

Strada Sforii are o istorie de cateva secole. A fost atestata documentar in secolul al XVII-lea si reflecta tendintele de urbanizare ale Brasovului medieval. Mult timp a fost folosita doar ca si cale de acces de face legatura intre strazile Porta Schei si Cerbului si a fost folosita ca si gang de acces pentru pompieri. Reabilitarea a avut loc in anul 2003. A fost schimbat pavajul si s-au refacut peretii cladirilor. Strada si-a recapatat farmecul de odinioara si datorita felinarelor care arata exact ca cele de acum 100 de ani. Cele folosite acum au fost construite exact dupa modelul celor existente la muzeu, singura diferenta fiind aceea ca acestea nu mai functioneaza cu gaz.

Strada Sforii a devenit un adevarat obiectiv turistic. Vizitatorii provin din mai toate colturile lumii si sunt ademeniti de aceasta fie din motive istorice, fie din pura curiozitate.

Adauga un comentariu:

Nume:
Email: (nu va fi facut public)
Comentariu:
3 + 3 =

Comentarii

... nici un comentariu momentan


Inapoi la toate articolele
facebook