Poarta Schei Brasov

Intrarea in „Cetatea Brasovului” dinspre cartierul romanesc al „Scheilor” avea loc in Evul Mediu prin Poarta de Sus, numita initial Si Corpus Christi, dupa cvartalul in dreptul caruia era ridicata.
Din vechiul ansamblu fortificat se pastreaza astazi doar Turnul Ecaterinei, edificiu reprezentativ pentru arhitectura renasterii la Brasov, construit in anul 1559 din initiativa primarului Johannes Benkner. Celelalte fortificatii ale complexului, protejate in epoca de santuri cu apa si iazuri, au fost demantelate in anul 1827, cand a inceput constructia Portii Scheii, considerata necesara pentru fluidizarea circulatiei intre „Cetatea Brasovului” Si „Suburbiul de Sus”.

Cu aceasta ocazie Poarta Ecaterina a fost zidita si folosita in continuare ca si depozit. Construita din piatra si caramida in stil classic, Poarta Schei are forma unui arc de triumf cu trei intrari, una principala de mari dimensiuni in mijloc si doua intrari mai scunde in stanga si in dreapta care sunt destinate pietonilor. Poarta Schei a fost finalizata in anul 1828 de mesterul zidar Joseph Jani, fiind finantata de negustorii romani. Ulterior s-au demolat, atat zidurile conexe ale laturii de sud-vest a Cetatii Brasovului, dintre Bastionul Fierarilor si Bastionul Tesatorilor, cat Si poarta in stil clasicist a Strazii Targul Cailor, construita in anii 1819-1820.

Inscriptia in latina marcheaza momentul construirii portii cat si precizarea ca aceasta poarta a fost ridicata in urma vizitei imparatului Francisc I. la Brasov in anul 1817.





Adauga un comentariu:

Nume:
Email: (nu va fi facut public)
Comentariu:
4 + 3 =

Comentarii

... nici un comentariu momentan


Inapoi la toate articolele
facebook