Biserica Adormirea Maicii Domnului Brasov

Biserica Adormirea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa aflata in binecunoscuta Piata a Sfatului din Brasov. Din cauza sistemului religiilor recepte, ortodocsii nu aveau dreptul de a construi edificii de cult in cetate. Astfel si Biserica Adormirea Maicii Domnului se afla ascunsa intr-o curte si nu are fatada la strada.

Initiativa infiintarii acestei sfinte Biserici, in Cetatea Brasovului, se naste in conditiile conflictului dintre greci si romani pentru Biserica Sf. Treime de pe actuala strada Baritiu, pe care grecii, prin interventiile la autoritatile din Brasov si Viena o obtin, alungand din biserica pe preotul roman Gheorghe Haines si interzicand romanilor sa participe la slujba religioasa, mai ales dupa hotararea impusa de magistratul brasovean, emisa in 30 septembrie 1791, care certifica Biserica sf. Teime ca "biserica greceasca nationala" si ca urmare averile ei intra in administratia companiei grecesti.

In aceasta situatie, romanii din Cetatea Brasovului la 23 iulie 1828 inainteaza, prin episcopul lor Vasile Moga, un memoriu catre Guvern, prin care cere aprobare pentru infiintarea unei capele in Targu Graului (azi Piata Sfatului). in acest scop se face o coleta publica obtinandu-se suma de 21.670 fl. pentru cumpararea caselor negustorului Constantin Bogici (vestit editor si tipograf), care nu aveau iesire la strada, aceasta fiind una din conditiile impuse de autoritati. In anul 1833 deja se sfinteste micuta capela cu hramul Sfintei Adormiri, avand ca prim preot pe Vasile Greceanu si prim curator pe vestitul negustor Ioan Juga, ajutat de Gheorghe Nica si intre reprezentanti pe Bucur Pop, Rudolgaf Orghidan s.a., de numele carora se leaga toata viata spirituala desfasurata in Cetate in toata perioada pasoptista: infiintarea revistelor, scolilor si bibliotecilor publice.

Cum capela nu putea satisface desfasurarea serviciului divin in conditii bune, iar bisericuta din Groavei ridicata in anul 1876 era prea micuta, romanii din Cetate hotarasc sa ridice o biserica monumentala si in acest scop se fac mai multe fundatii in numele negustorilor brasoveni: Dimitrie G. Ioan, Ioan Juga, Ioan Secareanu, Vasile Buretia, Dimitrie Ionciovici s.a.

Se apeleaza la arhitectul G. Brus, pentru a realiza planurile arhitectonice, atat pentru Biserica, cat si pentru casa parohiala. Acesta foloseste modelul bisericii grecesti ortodoxe din Viena si in 9 iunie 1895, in urma unor impresionante eforturi din partea cunoscutului protopop - carturar Bartolomeu Baiulescu, se pune piatra funamentala a bisericii, sfintita de mitroplitul Ioan Metianu in 18 iunie 1899.

Mester zidar a fost Martin Stenner, mester lemnar Carl Eicen, mester fierar Rudolf Bernhard, tamplar a fost ales Vasile Popovici, iar pentru lucrarile de teracota s-au folosit de serviciile mesterului Franz Schmidt.

Cu o lungime interioara de aproape 27 m. si latimea de 12,5 m., avand un spatiu gol in jurul ei de 2,500 m, bisericii i s-a adaugat ulterior un turn la strada, daramat odata cu cutremurul din 1940, fiind refacut in anul 1973, cand se reface si fatada caselor parohiale. Cele trei clopote, asezate in turnul interior al Bisericii, s-au comandat la firma Seltenhofer din Sopron.

Tampla Bisercii, sculptata si aurita este opera artistului J. Kuptsay, directorul scolii de scultura din Brasov, care realizeaza si amvonul, scaunul episcopal, iconostasul si galeriile de la podisorul corului, in timp ce pictura interioara este relizata in parte de H. Bulhard si apoi de A.Vemian.

Primul paroh al Bisericii a fost cunoscutul preot-carturar Bartolomeu Baiulescu (1831-1909), care a lansat prima revista pentru meseriasi, purtand chiar titlul de "Meseriasul Roman", organizand primele "teihuri" pentru meseriasii romani si a initiat invatamantul pentru meserii destinate romanilor. Activitatea sa a fost continuata de preotul Vasile Meres si protopopul Vasile Coman, devenit episcop al Oradei. Au urmat preotii Nicolae Stocan si Nicolae Coman (prin stradania caruia se ridica din nou turnul de la strada al Bisericii, distrus la bombardamentul din 1944). De la Sf. Gheorghe se stbileste aici fostul protopop Pompiliu Dumbrava (pensionat recent) si preotul Cristian Muntean.

Programul de vizitare al bisericii este intre 9 dimineata si 7 seara.

Adauga un comentariu:

Nume:
Email: (nu va fi facut public)
Comentariu:
4 + 1 =

Comentarii

... nici un comentariu momentan


Inapoi la toate articolele
facebook