Piata Sfatului - Centrul istoric

Dupa o plimbare pe Strada Republicii, singura artera comerciala pietonala a Brasovului, veti ajunge in Piata Sfatului. Toate cladirile de pe Strada Republicii si din Piata Sfatului atesta prin arhitectura lor originea gemanica a orasului Brasov.

In Evul Mediu, Piata Sfatului era locul in care in Brasov se organizau targuri pentru negustorii sasi, maghiari cat si pentru cei veniti din Romania. Accesul in acele vremuri catre Piata Sfatului se facea pe Strada Vamii, actuala Muresenilor. Aceasta a gazduit targuri din 1364 dar drepturile oficiale pentru aceste targuri au fost date deabea in 1520.

Dealungul timpurilor a existat in Piata Sfatului Stalpul infamiei, unde au fost judecate si vrăjitoarele și se aplicau public pedepse corporale vinovatilor de diferite fapte. Aici, in 1688, a fost decapitat Stefan Stener, seful breslei cizmarilor, care s-a impotrivit intrarii austriecilor in oras.

In mijlocul pietii, veti regasi Casa Sfatului. Construita in 1420, aceasta a suferit dealungul anilor mai multe modificari. La inceputul secolului XX aceasta urma sa fie demolata si inlocuita cu o cladire administrativa moderna. Acest lucru a fost evitat cu ajutorul unei campanii de presa pentru mentinerea vechiului monument istoric iar ultima modificare a fost in anul 1909 cand acoperisul baroc a fost inlocuit de actualul acoperis piramidal. Din 1950 Casa Sfatului gazduieste Muzeul Judetean de Istorie.

Tot in Piata Sfatului se afla si Biserica Adormirea Maicii Domnului si Muzeul Muresenilor (Casa Muresenilor).

Piata Sfatului este probabil cel mai cunoscut și vizitat loc al Brasovului, atat de turistici cat si de localnici pentru care reprezinta un loc de relaxare si punct de intalnire. Dealungul anului sunt organizate diverse manifestari, evenimente cultural artistice, concerte in aer liber si nu numai. In perioada sarbatorilor de iarna, Piata Sfatului gazduieste un brad de craciun impodobit a carui inaltime depaseste de cele mai multe ori 30 de metri.





Adauga un comentariu:

Nume:
Email: (nu va fi facut public)
Comentariu:
3 + 2 =

Comentarii

... nici un comentariu momentan


Inapoi la toate articolele
facebook