Muntele Tampa

Muntele Tampa apartine de masivul Postavaru, localizat in sudul Carpatilor Orientali, fiind inconjurat aproape in totalitate de municipiul Brasov. Muntele este ultima creasta calcaroasa coborata din Muntele Postavaru.

De-a lungul timpului, pe Tampa au fost construite cladiri ce amintesc de istoria acestor locuri: o cetate, o capela catolica si un monument ce sarbatorea trecerea a 1000 de ani de la venirea triburilor maghiare din Panonia, cunoscut sub numele de Monumentul lui Arpad.

In perioada comunista a anilor 1950 – 1959, copaci din padure au fost defrisati, astfel incat spatiile sa formeze numele lui Stalin. Brasovul a purtat in acea perioada numele politicianului soviet.

Are intaltimea de 960 de metri, aproape 400 de metri deasupra orasului. Mare parte din munte este declarat rezervatie naturala, datorita speciilor de animale si plante rare care se gasesc pe acest munte. Dintre speciile ocrotite de lege din aceasta zona fac parte: crucea voinicului, capul sarpelui, laleaua pestrita, ciocanitoarea cu trei degete, ciocanitoarea pestrita, pisica salbatica.

Pe Tampa se poate ajunge pe mai multe cai: exista cele 25 de serpentine, treptele lui Gabony, drumul Cavalerilor sau drumul pentru masina de La Iepure. Pentru cei neobisnuiti cu drumetiile lungi pot lua telecabina, care face legatura intre Restaurantul Casa Padurarului de la poalele muntelui Tampa si Restaurantul Panoramic, aflat pe coama muntelui in mai putin de trei minute.

Privelistea din varful Tampei, de pe terasa de piatra construita in 1873 ofera o splendida panorama asupra orasului.

Adauga un comentariu:

Nume:
Email: (nu va fi facut public)
Comentariu:
1 + 2 =

Comentarii

... nici un comentariu momentan


Inapoi la toate articolele
facebook