Poarta Ecaterinei Brasov

Poarta Ecaterinei din Brasov este unul dintre putinele monumente medievale pastrate intacte. Cladirea, care dateaza din 1559, a fost construita pe fundatia altei porti care data din secolele 14-15. Poarta a fost numita in mai multe feluri, printre care porta superior, porta corpus Christi sau porta sanctae Katharinae, ultimul nume fiind folosit si astazi. Poarta a fost zidita si folosita ca magazie pana in 1955, iar intre anii 1971-1973 a fost restaurata la aspectul din ziua de azi.

Numele portii vine de la numele unei vechi manastiri numita Sfanta Ecaterina, care era in apropiere, construita in 1388 si demolata in 1559. Vechea poarta pornea de la edificiul de sud al Universitatii "Transilvania", unde se afla moara portii, si se incheia in locul in care este construita actuala Poarta Schei. Poarta Ecaterinei este situata la capatul strazii Ecaterina.

Poarta Ecaterinei din Brasov a fost construita pentru a face legatura intre cartierul Schei si Brasov (fiind pana in 1820, cand a fost construita Poarta Schei, singura cale de acces intre cele doua zone).
Poarta Ecaterinei este de fapt un turn patrat cu trei etaje, cu patru turnuri mici in partea de sus, care simbolizeaza privilegiul antic al liderilor orasului medieval de a aplica pedeapsa cu moartea. Cladirea are un pod mobil cu lanturi care asigura trecerea peste santul cu apa.
Turnul portii impresioneaza prin arhitectura sa unica, avand bolta pictata in stil renascentist. Acesta are opt orificii de tragere pentru care, potrivit unor documente, proiectilele au fost aduse de la Praga.

Turnul a suferit daune semnificative, din cauza cutremurelor si incendiilor din 1689 si 1738. Turnul gazduieste expozitii de arta si istorie, si de cand au fost finalizare lucrarile de restaurare, aceste exponate pot fi vizitate de toata lumea. Pe frontispiciul turnului se poate admira stema orasului, iar langa poarta o parte din vechiul zid al orasului.





Adauga un comentariu:

Nume:
Email: (nu va fi facut public)
Comentariu:
3 + 2 =

Comentarii

... nici un comentariu momentan


Inapoi la toate articolele
facebook