Fortificatii in Brasov

Fortificatiile sunt constructii cu caracter militar destinate protejarii locuitorilor Brasovului contra invadatorilor. Termenul se refera in principal la fortificatiile construite intre secolele XIII și secolul XIX.

In Brasov aceastea au fost ridicate incepand cu secolul XV de catre diferite bresle, care pe timp de pace le foloseau pentru depozitarea marfurilor, iar in timpul atacurilor externe deveneau fortarete.

Din cele 8 bastioane initiale, 6 mai stau in picioare si in zilele noastre iar alte 2 au fost desfiintate total in 1886 si 1887, mai exact Bastionul Aurarilor si a Curelarilor.

La Bastionul Tesatorilor constructia a inceput in 1421, intinzandu-se pana la final pe 1616 mp. Zidurile au o grosime cuprinsa intre 4 metri la baza si 1 metru la cel de-al patrulea nivel. In 1950, in interiorul bastionului s-a amenajat Muzeul Tarii Barsei. Acesta poate fi vizitat in Brasov pe Str. George Coșbuc nr. 9.

Prima atestare documentara a Bastionului Fierarilor este datata in 1529. Bastionul este construit pe trei nivele, cu guri pentru pacura si goluri de tragere. In 1923 in bastion au fost aduse Arhivele Brasovului aflate in Casa Sfatului, ramanand aici definitiv.

Bastionul Graft a fost construit intre anii 1515 - 1521 iar scopul acestuia era sa faca legatura intre ostenii din cetate si Turnul Alb. Accesul era asigurat printr-un pod care urca panta pana in dreptul intrarii in Turnul Alb. Bastionul a fost renovat in anul 2005, inauntru amenajandu-se o sectie a Muzeului Judetean de Istorie Brasov cu tematica Mestesugarii din Brasov - aparatori ai cetatii.

Bastionul Funarilor este primul bastion mentionat in documente, la 1416. Bastionul a avut de suferit din pricina incendiilor de la 1461 și 1689. Casa care si in ziua de astazi este prezenta a fost construita in 1794 de catre breasla ce avea in stapanire bastionul. Acesta a fost renovat in 2006.

Bastionul Postavarilor a fost construit si aparat initial de breasla aurarilor. In 1640 acesta a fost preluat de catre postavari. Fortificatia s-a pastrat bine pana in zilele noastre.

Bastionul Cojocarilor a fost construit in jurul anului 1452 si comunica cu Bastionul Postavarilor printr-o galerie de-a lungul zidului exterior. Fortificatia a fost renovata in 2005.

Parti importante din istoria Brasovului, fortificatiile sunt un punct de atractie pe care toti turistii ar trebui sa il viziteze daca sunt in Brasov.

Adauga un comentariu:

Nume:
Email: (nu va fi facut public)
Comentariu:
4 + 4 =

Comentarii

... nici un comentariu momentan


Inapoi la toate articolele
facebook