Biserica Sfantul Nicolae - Scheii Brasovului

Districtul Schei se afla in afara zidurilor medievale fortificate din Brasov, si a fost initial o zona in care locuiau cetateni romani. Pana la mijlocul secolului al 17-lea, ei trebuiau sa plateasca o taxa pentru a intra in orasul interior Saxon. Biserica ?Sf. Nicolae? a fost construita din lemn in 1392, fiind cea mai veche biserica ortodoxa romana din tara. Biserica din piatra a fost terminata in 1594, fiind ulterior mult mai extinsa in secolul al 18-lea. Astazi se afla un amestec glorios de gotic, arhitectura bizantina si baroc, cu un turn central subtire, si turle mai scurte. Fiind centrul culturii romanesti din Brasov, multi patroni bogati au donat pentru infrumusetarea interiorului bisericii, care este decorat cu icoane din belsug si fresce executate de marele pictor Costin Petrescu, inclusiv cateva facute de artistul secolului al 19-lea, Misu Popp.

In interiorul gradinilor bisericii se afla un mic cimitir, unde este inmormantat Nicolae Titulescu (1882-1941), una dintre cele mai controversate figuri diplomatice ale Romaniei, care a ajutat la crearea Ligii Natiunilor in 1921. De asemenea, in apropierea bisericii este si Prima Scoala Romaneasca, initial construita in anul 1495 pentru a educa tinerii romani. Scoala noua, din piatra, a fost construita in 1597 cu ajutorul protopopului Mihai, din fondul daruit de Aron Voda al Moldovei. Scoala a fost reconstruita in 1760, iar acum gazduieste un muzeu care prezinta viata romaneasca in Brasov. Aici s-au tiparit primele carti de circulatie in limba romana, si tot aici s-a scris prima gramatica romaneasca. Muzeul Primei Scoli Romanesti are mai multe camere si anume: Sala de clasa "Anton Pann", Sala "Diaconul Coresi", Sala "Cartea, factor de unitate nationala", Sala "Cartea si Carturarii brasoveni", si "Sala cu vatra". Atat scoala cat si biserica au fost un important centru spiritual si cultural pentru romanii din toata tara Barsei.

Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului are o biblioteca impresionanta, cu aproximativ 4000 de carti vechi si peste 30.000 de documente. Pe langa asta mai exista si o arhiva imbogatita cu hrisoave si carti domnesti, mii de acte, zapise, registre si scrisori importante, care sunt un tezaur pentru istoria romanilor. Toate aceste carti si obiecte muzeale, ofera tuturor posibilitatea de a invata despre inceputuri.





Adauga un comentariu:

Nume:
Email: (nu va fi facut public)
Comentariu:
4 + 2 =

Comentarii

... nici un comentariu momentan


Inapoi la toate articolele
facebook