Bastionul Graft Brasov

Bastionul Graft din Brasov sau Bastionul Poarta, cum s-a mai numit din pricina formei sale, a fost construit intre anii 1515 si 1521, fiind menit sa faca legatura intre ostenii din cetate si Turnul Alb. Aflat aproape la mijlocul laturii de nord-vest a cetatii, a facut ca bastionul sa capete si o alta importanta. Din el erau aparate poteca ce trece pe langa paraul cu acelasi nume, precum si zidurile exterioare din acea parte. Pentru aceasta, bastionul avea goluri de tragere si guri de pacura care s-au pastrat pana astazi.

In urma unei ploi torentiale in data de 24 august 1809, si a inundatiei ce a rezultat, zidul exterior de incinta a fost mult slabit prin spalarea fundatiilor (datorita zidurilor orasului, toata cantitatea de precipitatii din Schei trebuia sa se scurga de-a lungul canalului Graft). De aceea, arhitectii orasului au gasit o solutie prin construirea a trei arcade de sprijin, peste parau, in 1822.

In secolul XX, cand zidul a fost strapuns pentru a asigura a doua iesire a cinematografului Corso (astazi Royal) si cu ocazia constructiei unei case de locuit pentru fabricantul Friederich Czell, doua dintre arcade au disparut, o data cu portiunea de zid care le sprijinea. Inscriptia de pe peretele nordic al Bastionului Graft, initial in opt randuri si - astazi - in mare parte ilizibila, nu a mai putut fi restaurata, deoarece nu s-a identificat nici o copie a ei. Renovat in 2004 - 2005, inauntrul bastionului s-a amenajat un muzeu si un magazin de produse mestesugaresti. De asemenea, a fost refacut si traseul catre Turnul Alb, printr-o serie de trepte ce urca pieptis panta dealului Warthe.

Adauga un comentariu:

Nume:
Email: (nu va fi facut public)
Comentariu:
2 + 2 =

Comentarii

... nici un comentariu momentan


Inapoi la toate articolele
facebook